صفحه اصلی > خودرو : نحوه عملکرد کلاچ خودرو

نحوه عملکرد کلاچ خودرو

نحوه عملکرد کلاچ خودرو

اولین مرحله در انتقال قدرت در خودرویی با گیربکس دستی، کلاچ است.

کلاچ قدرت موتور را به گیربکس منتقل می‌کند و امکان قطع انتقال قدرت را در حین انتخاب دنده برای حرکت از حالت سکون یا هنگام تعویض دنده در حین حرکت خودرو فراهم می‌کند.

اکثر خودروها از کلاچ اصطکاکی استفاده می‌کنند که توسط سیال (هیدرولیک) یا، متداول‌تر، توسط یک کابل عمل می‌کند. هنگامی که خودرو در حال حرکت با قدرت است، کلاچ درگیر است. یک صفحه فشار که به فلایویل پیچ شده است، با استفاده از یک فنر دیافراگمی، نیروی ثابتی را به صفحه رانده شده وارد می‌کند. خودروهای قدیمی‌تر به جای فنر دیافراگمی، دارای یک سری فنر مارپیچ در پشت صفحه فشار هستند. صفحه رانده شده (یا اصطکاک) روی یک شفت ورودی شیاردار می‌چرخد که از طریق آن قدرت به گیربکس منتقل می‌شود. این صفحه دارای روکش‌های اصطکاکی مشابه لنت‌های ترمز در هر دو طرف خود است. این امکان را فراهم می‌کند که هنگام درگیر شدن کلاچ، انتقال قدرت به آرامی انجام شود. هنگامی که کلاچ از درگیری خارج می‌شود (پدال فشرده می‌شود)، یک بازو به یک بلبرینگ رهاسازی فشار وارد می‌کند که فشار بستن دیافراگم فنر را آزاد می‌کند. قسمت بیرونی صفحه فشار که دارای سطح اصطکاک بزرگی است، دیگر صفحه رانده شده را به فلایویل نمی‌چسباند، بنابراین انتقال قدرت قطع می‌شود و می‌توان دنده‌ها را تعویض کرد.

هنگامی که پدال کلاچ رها می‌شود، بلبرینگ فشار از بین می‌رود و بار فنر دیافراگمی دوباره صفحه رانده شده را به فلایویل می‌چسباند تا انتقال قدرت از سر گرفته شود. برخی از خودروها دارای کلاچ هیدرولیکی هستند. فشار روی پدال کلاچ داخل خودرو، یک پیستون را در یک سیلندر اصلی فعال می‌کند که فشار را از طریق یک لوله پر از مایع به یک سیلندر برده متصل به محفظه کلاچ منتقل می‌کند. پیستون سیلندر برده به بازوی رهاسازی کلاچ متصل است.

نحوه عملکرد کلاچ خودرو

اجزای کلاچ

کلاچ مدرن دارای چهار جزء اصلی است: صفحه کاور (که شامل یک فنر دیافراگمی است)، صفحه فشار، صفحه رانده شده و بلبرینگ رهاسازی. صفحه کاور به فلایویل پیچ شده است و صفحه فشار از طریق فنر دیافراگمی یا فنرهای مارپیچی در خودروهای قدیمی‌تر، فشار را به صفحه رانده شده وارد می‌کند. صفحه رانده شده روی یک شفت شیاردار بین صفحه فشار و فلایویل می‌چرخد. هر دو طرف آن با یک ماده اصطکاکی روکش شده است که هنگام درگیر شدن کامل به صفحه فشار و فلایویل می‌چسبد و می‌تواند هنگام نیمه‌فشار دادن پدال کلاچ به میزان کنترل‌شده لغزش کند و اجازه می‌دهد تا انتقال قدرت به آرامی انجام شود.

منبع: howacarworks

برچسب ها :
پست های مرتبط

معرفی انواع موتورهای خودرو: درون‌سوز، برقی و هیبریدی

در صنعت خودرو، موتور خودرو یکی از مهم‌ترین بخش‌هاست که قدرت لازم…

آبان ۱۴, ۱۴۰۳

دور موتور یا RPM در خودرو به چه معناست؟

RPM – مخفف Revolutions Per Minute – زمانی بخش بزرگ‌تری از اتومبیل‌رانی…

آبان ۶, ۱۴۰۳

تعمیر پنچری: وصله یا پلاگ، کدام بهتر است؟

تعمیر پنچری: وصله یا پلاگ، کدام بهتر است؟ اگر به اندازه کافی…

آبان ۶, ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید