نحوه عملکرد گیربکس خودکار
گیربکسهای خودکار و دستی در اصل کار یکسانی انجام میدهند، اما اگر هر دو را رانندگی کرده باشید، میدانید که آنها به روشهای بسیار متفاوتی کار میکنند. اساساً، یک گیربکس خودکار تجربه رانندگی را به طور قابل توجهی ساده میکند. برخلاف رانندگی با یک گیربکس دستی، هیچ پدال کلاچی برای مقابله با آن وجود ندارد. حتی مهمتر از آن، هیچ اهرم دندهای برای رانندگان وجود ندارد؛ همه کاری که باید انجام دهید این است که ماشین را از حالت پارک به حالت درایو تغییر دهید و بقیه کارها برای شما انجام میشود.
تفاوت بین گیربکس خودکار و دستی چیست؟
اگر تجربه راننده با گیربکسهای خودکار و دستی کاملاً متفاوت است، آنچه در زیر کاپوت اتفاق میافتد تا حد زیادی یکسان است. هر دو نوع برای اجازه دادن به موتور شما برای کار در محدوده باریکی از سرعتها، در حالی که به خود خودرو اجازه میدهند سرعتهای خروجی متعددی را تجربه کند، کار میکنند.
در هر دو نوع خودرو، از دندهها برای افزایش گشتاور موتور و اجازه دادن به آن موتور برای چرخش مداوم در سرعت معقول استفاده میشود. نتیجه نهایی این است که رانندگان میتوانند بدون نگرانی در مورد سوختن موتور، خودروهای خود را با سرعتها و شتابهای مختلف کار کنند.
اما در سطح فنی، گیربکسهای خودکار و دستی چگونه متفاوت هستند؟
تفاوت بزرگ این است که یک گیربکس دستی دندههای مختلف را قفل و باز میکند تا نسبتهای دنده مورد نیاز را تولید کند. با یک گیربکس خودکار، همان مجموعه دندهها تمام نسبتهای دنده مورد نیاز را تولید میکنند – بنابراین نیازی به تعویض دنده نیست.
اجزای کلیدی
برای انجام همه این کارها، گیربکس خودکار به چند جزء کلیدی متکی است. برخی از این اجزایی که باید بدانید عبارتند از:
- مجموعه دندههای سیارهای که تمام مجموعههای دنده جلو و عقب را فراهم میکنند.
- سیستم هیدرولیک که از روغن انتقال ویژه برای کنترل مجموعههای دنده سیارهای استفاده میکند.
- مبدل گشتاور که اساساً به عنوان کلاچ عمل میکند و اجازه میدهد یک دنده متوقف شود در حالی که موتور همچنان کار میکند.
- فرماندار و مدولاتور که سرعت و گاز را تعیین میکنند و هنگام نیاز سیگنال تعویض دنده را میدهند.
تعمیر و نگهداری
از آنجایی که رانندگی با آن بسیار سادهتر است، بسیاری از رانندگان گیربکس خودکار را ترجیح میدهند، اما آنچه صاحبان خودرو باید بدانند این است که این سیستم حیاتی خودرو به نگهداری و مراقبت خاصی نیاز دارد.
- مراقب هر گونه نشتی یا لکهای باشید که ممکن است زیر خودرو ظاهر شود، به خصوص اگر به نظر میرسد رنگ قرمز دارند. این میتواند روغن ریخته شده باشد. اگر روغن نشت میکنید، باید فوراً آن را بررسی کنید تا از آسیب بیشتر به موتور جلوگیری کنید.
- مراقب هر گونه صدای جدید یا لرزش، یا رفتار غیرمعمول هنگام تعویض دنده موتور باشید. اگر به نظر میرسد که رانندگی با خودرو باعث استرس ناگهانی و غیرمعمول موتور میشود، باید فوراً آن را بررسی کنید.
- مطمئن شوید که روغن انتقال را به طور دوره ای تعویض کنید. دفترچه راهنمای مالک به شما میگوید که این کار را چند بار انجام دهید، اما احتمالاً هر ۲۵۰۰۰ مایل یا حدوداً خواهد بود. اگر مطمئن نیستید که چگونه این کار را انجام دهید، همیشه میتوانید خودرو را در مرکز خدمات خودرو محلی خود به صورت حرفهای سرویس کنید.
گیربکسهای خودکار زندگی را برای رانندگان آسانتر میکنند، بنابراین مطمئن شوید که هر کاری که میتوانید برای مراقبت از آنها انجام میدهید!