فیلتر هوای موتور
یک فیلتر هوای کثیف اجازه نمیدهد موتور شما به اندازه کافی هوا تنفس کند و در نتیجه عملکرد خودروی شما کاهش مییابد. اگرچه مسافت پیموده شده و گاهی اوقات بازههای زمانی تعویض فیلتر هوای موتور احتمالا در برنامه تعمیر و نگهداری خودروی شما ذکر شده است، اما پاسخ واقعی به این سوال که فیلتر هوا را چهقدر مرتب باید تعویض کنید، به سادگی این است که «وقتی کثیف شد». خوشبختانه تشخیص این موضوع نسبتاً آسان است.
مشکلات ناشی از کثیف بودن فیلتر هوا
یک فیلتر هوای کثیف میتواند مشکلاتی از جمله کاهش قدرت (به خصوص اگر موتور شما توربوشارژ است)، صداهای غیرعادی موتور، دود سیاه از اگزوز و کاهش مصرف سوخت را ایجاد کند. اگر این مشکل خیلی شدید باشد، حتی میتواند باعث نشدن استارت خودرو یا روشن شدن چراغ چک موتور شود.
از آنجایی که هوایی که فیلتر میشود میتواند از تمیز تا بسیار کثیف متفاوت باشد، شاید بهترین استراتژی این باشد که به جای تعویض منظم فیلتر، آن را به طور مرتب بررسی کنید.
چه زمانی باید فیلتر هوای موتور را تعویض کرد؟
برخلاف فیلتر روغن و فیلتر بنزین، عمر مفید فیلتر هوای موتور (که با فیلتر هوای کابین متفاوت است) بسته به محیطی که خودرو در آن رانده میشود، بسیار متفاوت است. همچنین برخلاف فیلتر روغن و بنزین که ماده فیلترکننده معمولاً در یک محفظه بسته قرار دارد، فیلتر هوای موتور را میتوان به راحتی از محفظه آن خارج کرد و بررسی کرد.
در حالی که برنامه تعمیر و نگهداری اکثر خودروها فاصله پیموده شدهای بین ۳۰،۰۰۰ تا ۴۵،۰۰۰ مایل (اگرچه ممکن است یک بازه زمانی نیز وجود داشته باشد) برای تعویض فیلتر هوا تعیین میکنند، اما بسیاری از آنها فاصله پیموده شده کمتری را برای “سرویس سخت” در نظر میگیرند. این معمولاً به عنوان رانندگی منظم در ترافیک سنگین در هوای گرم، جادههای خاکی یا شرایط گرد و غبار توصیف میشود. یکی دیگر از مواردی که میتواند عمر فیلتر را کوتاه کند، ورود موشها به محفظه و مسدود کردن فیلتر با مواد لانهسازی آنها است.
مراکز خدمات اغلب تعویض مکرر فیلتر هوا را توصیه میکنند، اگرچه این ممکن است صرفاً یک حیله برای انتقال پول بیشتر از جیب شما به جیب آنها باشد. در حالی که تعویض مکرر آن ضرری ندارد – مگر اینکه از فیلتر بیکیفیتی استفاده شود – اما هزینههای اضافی را به همراه دارد.
بررسی فیلتر هوا
در اکثر موارد، میتوانید فیلتر هوای موتور را بدون دردسر زیاد خودتان بررسی کنید.
در حالی که فیلترهای هوای قدیمی معمولاً حلقههای گردی بودند که در یک قوطی فلزی گرد روی موتور قرار داشتند، فیلترهای هوای خودروهای مدرن بیشتر احتمال دارد استوانهای یا تخت باشند و در یک جعبه پلاستیکی مستطیلی در گوشه جلویی محفظه موتور قرار بگیرند. اگر محفظه نگهدارنده فیلتر مشخص نیست، باید بتوانید آن را در دفترچه راهنمای مالک یا آنلاین با جستجوی “فیلتر هوای [سال/ساخت/مدل] من کجاست” پیدا کنید. برخی از محفظهها با گیره و برخی دیگر با پیچ بسته میشوند.
اگرچه خود فیلترها اغلب به عنوان یک «فیلتر کاغذی» توصیف میشوند، اما از نوعی کاغذ استفاده میکنند که اجازه عبور هوا را میدهد در حالی که خاک و گرد و غبار را به دام میاندازد. برخی ممکن است یک لایه فومی در یک طرف داشته باشند که برای جلوگیری از گرفتگی فیلتر توسط ذرات بزرگتر در نظر گرفته شده است. از آنجایی که کاغذ فیلتر معمولاً هنگام نو بودن سفید است، هر چیزی که کثیف به نظر میرسد احتمالاً کثیف است. لکههای سیاه روی کاغذ نیز نشانه بدی است.
یک آزمایش رایج این است که فیلتر را مقابل نور بگیرید تا فیلتر بین چشمها و نور قرار گیرد. اگر بتوانید به وضوح نور را از فیلتر عبور دهید، احتمالاً فیلتر خوب است. اما اگر فیلتر دارای یک پد فومی در یک طرف باشد، این کار مگر اینکه بتوانید پد را به راحتی جدا کنید، کار نخواهد کرد. توجه داشته باشید که ممکن است متوجه شوید که فیلتر هوای خودروی شما از جنس فوم است که میتوان آن را شست و دوباره استفاده کرد، اگرچه احتمالاً این فیلترها توسط مالک قبلی جایگزین فیلتر اصلی شدهاند.
یک استراتژی این است که چند روز قبل از هر تعویض روغن فیلتر هوای خود را بررسی کنید. به این ترتیب، اگر کثیف بود، فرصت دارید قبل از اینکه آن را برای تعویض روغن به تعمیرگاه ببرید، خودتان فیلتر را خریداری و تعویض کنید – که احتمالاً در مقایسه با انجام آن توسط آنها در هزینه صرفهجویی میشود – یا حداقل بدانید که آیا تعویض آن ضروری است یا خیر. اگر خودتان روغن را تعویض میکنید، هنگام خرید روغن باید فیلتر هوا را نیز خریداری کنید.